eeklo tegen de ring
Start Dossier Acties Beeld Pers Contact

Groensafari De Groene Loper :
het meest groene infrastructuurproject van de Benelux (Nieuw)

Het centrale thema van onze Groensafari is het project de Groene Loper voor A2 Maastricht. Rijkswaterstaat, de Provincie Limburg, de gemeente Maastricht en de gemeente Meerssen maakten één totaalplan op dat zorgt voor een goede bereikbaarheid van Maastricht, een vlottere doorstroming op de A2-snelweg en nieuwe kansen voor de ontwikkeling van de aangrenzende buurten door onder andere een betere verkeersveiligheid en leefbaarheid van Maastricht Oost.

 

 

In meerdere opzichten is dit een uniek wegenbouwproject. De huidige A2-snelweg wordt getransformeerd tot een dubbellaagse tunnel die in 2016 er voor zal zorgen dat de stad niet langer in twee gespleten wordt. Hierdoor gaat 80% van het huidige verkeer dan onder de grond waardoor bovengronds een woonerfklimaat ontstaat.

 

Ook op het vlak van landschapsontwikkeling is dit een bijzonder project. In tegenstelling tot andere wegenbouwprojecten was het vertrekpunt de meerwaarde die het project moest hebben voor het landschap en de omgeving. Daarna pas heeft men zich gebogen over de verkeerstechnische oplossingen. De Groene Loper zal het groene landschap van de Maastrichtse Landgoederenzone op harmonieuze wijze verbinden met het stadscentrum. Vanaf 2016 zal de tunnel bovengronds getransformeerd worden tot een échte groene loper: een recreatief lint met zo'n 2000 lindebomen zal in de plaats komen van de huidige snelweg.

 

Meer informatie op www.a2maastricht.nl

Programma :


Op donderdag 27 september is er een studievoormiddag in het informatiecentrum van De Groene Loper, met een toelichting van het Maastrichtse ruimte- en groenbeleid door wethouder van Grootheest, een voorstelling van het Groene Loper-project en een toelichting over de landschapsontwikkeling van het project door de heer Egbert Broerse, stedenbouwkundig ontwerper bij het Projectbureau A2.

In de namiddag is er een fietstocht langsheen enkele groene plekken in Maastricht die van strategisch belang zijn voor de nieuwe Structuurvisie 2030.

 

Hieronder vind je een gedetailleerde planning.

 • 9.00 uur : ophalen fietsen ‘Aon de Stasie’
 • 9.30 uur: ontvangst in Informatiecentrum A2 Maastricht
 • 10.00 uur : toelichting maquette en projectplan door het Informatiecentrum A2 Maastricht
 • 10.30 uur : toelichting landschapsontwikkeling Groene Loper door de heer Egbert Broerse, stedenbouwkundig ontwerper Projectbureau A2
 • 11.00 uur : koffiepauze
 • 11.30 uur : toelichting ruimte- en groenbeleid Maastricht door de heer Gerdo van Grootheest, Wethouder Ruimtelijke Ordening, Natuur en Sport
 • 12.00 uur : vertrek naar lunchplek in de Landgoederenzone
 • 12.30 uur : lunch
 • 13.30 uur : fietstocht door de Landgoederenzone langsheen Landgoed Vaeshartelt (landbouw in en voor de stad), langsheen het recent aangelegde buurtpark in Limmel en Nazareth (in kader van Wijkactieplan (WAP) Maastricht Noordoost), langsheen het toekomstige Frontenpark (verbinding groene ruimtes) en het tijdelijke Sphinxpark (stadslandbouw, bijenproject en onderzoek naar de invulling van het begrip 'park' anno 2012). Op elke stop wordt een toelichting gegeven.
 • 17.00 uur: inleveren fiets
 • 17.20 uur: vertrek trein richting Luik

Voor zij die willen, kan Inverde een hotelovernachting boeken op 26 september.

 

Deze groensafari wordt ingericht door

 

 

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Liesbet De Keersmaecker, Ambassadeur Groene Steden ANB via +32 (0)2 553 79 18, +32 (0)479 82 03 99 of liesbet.dekeersmaecker@lne.vlaanderen.be

Details :

 • Aantal dagen : 1
 • Doelgroep :
  • Studie- en ontwerpbureaus
  • Centrumsteden (diensten ruimtelijke ordening, groen, stadsvernieuwing, mobiliteit, stedenbouw …)
  • Autonome gemeentebedrijven van centrumsteden
  • Vlaamse Overheid: Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Agentschap Wegen en Verkeer, Departement Ruimtelijke Ordening, Stedenbeleid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie.
 • Voorkennis : Voor deze groensafari is geen voorkennis vereist.

Kostprijs :


90 euro per persoon, inclusief 21% btw. In deze prijs zijn de lunch, de koffiepauzes en een huurfiets inbegrepen.
Inschrijven kan tot 13 september 2012.

 

Wie een overnachting wil, dient telefonisch (+32 (0)2 658 24 94) of via e-mail (info@inverde.be) in te schrijven voor 1 september 2012. Inverde kan een kamer boeken ter waarde van ongeveer 110 euro/nacht/persoon (ontbijt inbegrepen). Dit bedrag wordt bij het inschrijvingsgeld geteld.

 

Elke steun is welkom

Als u dit wenst kan u onze actie financiëel steunen door te storten op het rekeningnr. 890-1742796-28 Alvast bedankt !

Contact

e-mail : info@eeklotegendering.be

Links

www.npmeetjesland.be

www.natuurpunt.be

www.bondbeterleefmilieu.be

www.openruimteademruimte.be

www.mervlaanderen.be

www.jnm.be

www.vbv.be

Fotogallerij

 

 

FacebookYouTube

Lijn

Copyright © 2009 Comité Eeklo tegen de Ring - Alle rechten voorbehouden